Eteeriset öljyt ja niiden käyttö

Eteeriset öljyt ja niiden käyttö

Eteeriset öljyt ovat erittäin tehokkaita yhdisteitä. Olet luultavimmin törmännyt niihin monessa eri yhteydessä. Ne ovat aromaattisia ja vahvoja kasviuutetiivisteitä, joihin on vangittu kasvin ominaisuudet puhtaimmillaan. Eteeriset öljyt valmistetaan höyrytislaamalla, kylmäpuristamalla tai pihkaa juoksuttamalla. Yhteen pieneen pullolliseen eteeristä öljyä on tyypillisesti käytetty kilotolkulla tuoretta raaka-ainetta. Kuvaavaa on tieto, että yhteen litraan ruusun eteeristä öljyä käytetään 4-5 tonnia ruusunterälehtiä.

Kaikki kasvin osat voivat sisältää eteeristä öljyä: kukka, lehti, puu, juuri, kuori tai hedelmä. Itse asiassa samassa kasvissa voidaan uuttaa useita erilaisia ​​eteerisiä öljyjä.

Samoin viljelymenetelmästä (luonnonmukainen tai ei), ilmasto-olosuhteista, alkuperästä tai vuodenajasta riippuen sama kasvi voi syntetisoida esanssia, joilla on erilaiset koostumukset ja siten erilaiset vaikutukset.

Eteeristen öljyjen käyttö

Eteerisiä öljyjä käytetään yleisimmin 3 eri tavalla: aromaattisesti, paikallisesti ja sisäisesti. Kerromme nyt näistä eteeristen öljyjen käyttötavoista lisää.

Eteeristen öljyjen aromaattinen käyttö

Aromaattinen käyttö lienee tutuin ja yleisin. Se tarkoittaa öljyjen haistelua ja hengittämistä lisäämällä tippoja esimerkiksi diffuuseriin, lämpimään veteen tai pyykkietikkaan. Tuoksujen kautta eteerisiin öljyihin on helppo hurahtaa, sillä tuoksut ovat yksi helpoimmista keinoista löytää haluttu tunnelma ja olotila. Hajuaisti on suorin tie aivoihin. Eteerisillä öljyillä on paljon erilaisia aromaterapeuttisia hoitavia vaikutuksia mieleen ja kehoon.

Eteerisiä öljyjä lisätään usein huonepusseihin, jotka levittävät tuoksua huonetilaan pitkään. Sama vaikutus on tuoksutikuilla. Diffuuserin hyvä puoli on kosteus, jota se tuo huoneilmaan ihanan tuoksun lisäksi. Näin tuoksumolekyylit levittyvät tasaisesti ja nopeasti. Pyykkietikkaan sekoitettu eteerisen öljyn tuoksu kulkee puhtaan vaatteen kautta mukanasi koko päivän. Siivousaineisiin lisätty sitrus puolestaan raikastaa koko kodin.

Eteeristen öljyjen paikallinen käyttö

Öljyjä voi käyttää myös paikallisesti lisäämällä pari tippaa hierontaöljyn joukkoon tai yhdistämällä kosteusvoiteeseen ihonhoidon tehostamiseksi. Öljyt imeytyvät nopeasti iholle, joten hyödyt ilmenevät nopeasti. Ihon kautta eteeriset öljyt vaikuttavat verenkiertoon, lymfan kulkuun sekä hermostoon.

Kuten parfyymit, eteerisiä öljyjä kannattaa levittää kehon pulssipisteille. Tällaisia kohtia löytyy mm. ranteista, kaulalta ja jaloista. Pulssipisteissä veri virtaa lähellä ihon pintaa, jolloin eteeristen öljyjen vaikutus tehostuu.

Huomioi kuitenkin, että sitrushedelmien eteeriset öljyt (appelsiini, bergamotti, sitruuna jne.) ovat valoherkistäviä. Älä altista itseäsi auringolle 12 tuntiin levityksen jälkeen.

Öljyjä voi kuitenkin levittää moniin paikkoihin kehossa (vaikkapa vatsa, rintakehä, ohimot, niska…). Vältä kuitenkin erityisen herkän ihon alueita, kuten silmiä, korvia, nenää, limakalvoja sekä niiden ympäröiviä ihoalueita. Turvallisimpia paikkoja aloittaa eteeristen öljyjen paikallinen käyttö ovat jalat. Jalkapohjien iho on paksua ja voit hyvin tarkkailla eteeristen öljyjen vaikutuksia levittämällä öljyä yöksi jalkapohjiin. Muista turvallinen käyttö ja lisää tippa eteeristä öljyä jalkavoiteeseesi. 

Kokeile eteerisiä öljyjä myös kylpyveteen. Yhdessä vaikkapa pehmentävän ja rentouttavan Epsom-suolan kanssa kokemuksessa on todellista spa-tunnelmaa. Älä kuitenkaan lisää öljyä suoraan kylpyveteen, vaan sekoita ensin pari tippaa Epsom-suolaan ja liuota seos lämpimään veteen.

Eteeristen öljyjen sisäinen käyttö

Sisäisesti käytettynä eteeristen öljyjen käyttö on monelle vielä vieraampaa. Varovaisuuteen onkin syytä, sillä eteeriset öljyt ovat erittäin voimakkaita, eikä läheskään kaikkia eteerisiä öljyjä suositella käytettäväksi sisäisesti. Sisäisesti käytettävät eteeriset öljyt on aina laimennettava asianmukaisesti ja runsaasti. Yhdellä tipalla sokeripalaan tai neutraaliin tablettiin lisättynä pääset pitkälle.

Tavallisesti eteeriset öljyt eivät ole tarkoitettu sisäiseen käyttöön, mutta useimpia Fleurance Naturen tuotteita voi käyttää myös sisäisesti. Suosittelemme aina oman lääkärin konsultoimista, jos olet epävarma eteerisen öljyn käytöstä sisäisesti tai sinulla ei ole kokemusta niiden vaikutuksista.

​Miten eteeriset öljyt vaikuttavat?

Aidot eteeriset öljyt eivät liukene veteen. Niitä voi sekoittaa toisiin öljyihin ja erilaisia eteerisiä öljyjä yhdistelemällä voi tehdä omia kiinnostavia yhdistelmiä. Samalla voi yhdistellä erilaisten eteeristen öljyjen vaikutuksia. Niitä onkin paljon. Pieni käyttömäärä hämää, sillä eteeriset öljyt sisältävät valtavasti tehoaineita tiivistetyssä muodossa. Esimerkiksi laventelin eteerisessä öljyssä niitä on lähes 300.

Eteerisillä öljyillä on ominaisvaikutuksia, jotka perustuvat käytettyyn raaka-aineeseen. Esimerkiksi laventeli rentouttaa ja sitrukset virkistävät. Monet puumaiset tuoksut puolestaan sopivat huoneilman puhdistamiseen. Kanelilla on eteerisissä öljyissä antioksidanttinen ja stimuloiva vaikutus.

Flunssan vaivatessa ja hengityksen ollessa vaikeaa, voit kokeilla lisätä öisin diffuuseriin pari tippaa eukalyptusta tai piparminttua. Se avaa hengitystiet tehokkaasti ja helpottaa hengittämistä yön aikana. Piparmintun tiedetään myös auttavan ruoansulatukseen. 

Stressaavina ajanjaksoina tippa laventelia tyynynkulmaan auttaa stressittömämpään ja rauhallisempaan uneen. Bergamotti puolestaan vahvistaa immuunijärjestelmää. Mausteneilikka sopii erityisesti kylmään vuodenaikaan. Sillä on rauhoittava ja lämmittävä vaikutus. Makea appelsiini luo ympärilleen aurinkoisen ja rauhallisen leppoisan tunnelman. 

Eteerisen öljyn säilyvyys

Jos suojaat pullon valolta, poissa lämmöltä ja kuivassa paikassa, puhdas eteerinen öljy säilyy avattunakin 5 vuotta. Sitrus- ja hartsimaiset eteeriset öljyt, jotka ovat hauraampia, voidaan säilyttää vain vuoden avaamisen jälkeen, koska ne hapettuvat hyvin nopeasti.

3 vihjettä vanhentuneen öljyn tunnistamiseksi

  • alkuperäinen tuoksu on muuttunut
  • ulkonäkö on muuttunut tummemmaksi
  • viskositeetti, eli koostumus, on muuttunut

Tiesitkö?

Eteeriset öljyt ovat herkkiä auringon ultraviolettisäteille ja haihtumiselle. Siksi niitä tarjotaan värillisissä ja hyvin suljetuissa lasipulloissa.

Miten hävittää vanhentunut eteerinen öljy?

Voit viedä eteeriset öljyt apteekkiin, jossa ne hävitetään asianmukaisesti. Suosittelemme kuitenkin kierrätystä. Vanhentunut öljy ei enää sovi iholle käytettäväksi, mutta sen voi kierrättää lisäämällä muutama tippa esimerkiksi potpourriin tuoksun elvyttämiseksi. Kokeile myös tippoja nenäliinalle, kankaanpalalle tai vanuun ja laita se vaatekaappiisi. Laventelin eteerinen öljy on luonnollinen koikarkoite.

Voit myös poistaa esimerkiksi roskakorin tai roskakaapin pahoja hajuja lisäämällä sitruksen eteerisiä öljyjä roskakorin pohjalle tai kaapin nurkkaan. Sitrus neutraloi hajuja. Sitrukset ovat muutenkin mainioita puhdistukseen, joten se sopii vaikkapa etikan sekaan raikastamaan lattiat tai wc-tilat.

Huomioi perheenjäsenet

Muistathan, että eteerisiä öljyjä ei suositella raskaana oleville eikä myöskään lapsille tai yleisesti eläimille. Kouluikäinen lapsi voi kuitenkin jo hyötyä höyryhengityksestä flunssakaudella ja diffuuserin kautta hellävaraisesti huoneilmaan leviävän eteerisen öljyn hyvistä vaikutuksista.

Takaisin blogiin

E.O.B.B.D. -standardointi puhtaiden eteeristen öljyjen takana

E.O.B.B.D. Pure -standardin mukainen öljy on käynyt läpi
tarkan 14-vaiheisen testiprosessin, joka vahvistaa, että kaikki ominaisuudet, molekyylisormenjälki ja kasvitieteellinen määritelmä on tehty oikein.

Standardin mukaiset eteeriset öljyt voidaan jäljittää
tuottajamaahan, tiettyyn paikkaan, kasvilajiin ja soveltuvaan kemotyyppiin. Tuotanto on kestävää ja laatu moitteeton.

E.O.B.B.D Pure otettiin ensimmäisen kerran käyttöön Ranskassa 1970-luvulla, ja siitä on sittemmin tullut standardi puhtaiden eteeristen öljyjen arvioinnissa. Se on takuu sinulle korkealuokkaisista eteerisistä öljyistä.  

Tarkemmin standardin vaiheista voit lukea sivun alaosasta.

  • 1. KASVITIEDOT

    Jokaiselle kasvin sukuperheelle ja lajille annetaan latinankieliset nimet, joilla on hyvin täsmällinen merkitys. Jos eteerisiä öljyjä valmistava yritys ei pysty keräämään oikeita lajeja oikealla kasvitieteellisellä nimellä, ne eivät tuota oikeita yhdisteitä terapeuttiseen vaikutukseen. E.O.B.B.D arvioi kaikki kasvitieteelliset lajit paikantaakseen tarkasti tuotteessa olevat kemialliset yhdisteet.

  • 2. YHDISTEIDEN JA PITOISUUDEN MÄÄRITYS

    On tärkeää tietää, missä eteeriset öljyt tuotetaan ja säilytetään kasvissa.
    Esimerkiksi kanelinlehdissä ja kanelinkuoressa olevilla öljyillä on erilainen kemiallinen koostumus ja yhdisteiden prosenttiosuudet, vaikka niillä on samanlaiset aromit. Et halua leipoa katkeralla kanelinlehtiöljyllä, etkä halua kylpeä paprikalla päällystetyssä kanelinkuoriöljyssä. On tärkeää tietää, mikä osa kasvista korjataan öljyä varten, jotta voit tunnistaa sen oikean käytön.

  • 3. KASVIN FYYSINEN TERVEYS

    Eteerisiä öljyjä tuottavan kasvin ja sadon EOBBD-tarkastus on laaja. Se sisältää korjatun kasvin terveyden lisäksi myös arvioinnin lähellä olevista kasveista, jotka voivat vaikuttaa lopullisen öljysadon sisältämiin yhdisteisiin.

  • 4. ERILAISET UUTTOPROSESSIT

    Prosessi, jolla öljyä uutetaan kasviaineksesta, vaikuttaa eteeristen öljyjen lopulliseen laatuun ja oikein tehtynä säilyttää niiden pitkäikäisyyden.

    Uuttomenetelmiä on useita ja ne vaihtelevat halutun eteerisen öljyn mukaan. Höyrytislaus minimaalisella paineella on haluttu prosessi 90 %:lle eteerisistä öljyistä. Kylmäuutto on kuitenkin ihanteellinen sitrusöljyille. Hauraille, kukkapohjaisille eteerisille öljyille, kuten ruusu ja ylang-ylang, hydrotislaus vesihauteessa on parasta.

  • 5. YHDISTEIDEN TESTAUS

    EOBBD:n fysikaalinen kokonaisanalyysi tutkii eteerisen öljyn yhdisteitä. Pienemmät yhdisteet ovat usein välttämättömiä tärkeimpien yhdisteiden aktivoimiseksi, mikä ratkaisee sen, ovatko öljyt tehokkaita terapeuttisessa käytössä.

  • 6. VALONSÄTEEN TAITEKULMA

    EOBBD-arvioijat heijastavat valoa nestemäisen öljyn läpi ja mittaavat valonsäteen taitekulman.

    Eteeriset öljyt, jotka on sinetöity ja luotu oikeilla parametreilla, taittavat valoa hyvin tietyllä kertoimella. Jos öljyt laimennetaan, tämä taitekulma muuttuu. Taitekerroin on erittäin luotettava mittaus siitä, onko
    eteerinen öljy puhdas ja väärentämätön.

  • 7. VÄRI

    Väri on tärkeä tekijä eteeristen öljyjen arvioinnissa. Esimerkiksi korianterin siemenillä on hieman väriä, joka eroaa näkyvästi kristallinkirkkaasta korianterin lehtiöljystä. 
    Kanelinkuoriöljyn väri on täysin erilainen kuin kanelinlehden öljy.
    Eteerisen öljyn väri identifioi sen lähteen ja paljastaa siten öljyn
    ominaisuudet.

  • 8. TIHEYS

    Tämä on erittäin tekninen atomimassayksiköiden mittaus ja
    molekyylisidosten kemiallinen analyysi. Öljyjen fyysinen tiheys on indeksoitu. Tämä testi paljastaa, onko eteerinen öljy väärennetty atomitasolla.

  • 9. TUOKSU

    Eteerisen öljyn tuoksun on oltava etiketissä lueteltujen lajien mukainen. Öljyillä ja synteettisillä kemikaaleilla, joissa on samanlaisia ​​komponentteja, voi olla samanlainen tuoksu, mutta aromin hienovaraiset elementit ja nuotit paljastavat todellisen lajin. Erityisesti huonolaatuiset sitrusöljyt saadaan usein kemikaaleista, jotka jäljittelevät osaa tunnistettavasta sitrushedelmien tuoksusta.

  • 10. VALON LIIKE

    Tämän mittauksen arviointi havaitsee tavan, jolla öljyn läpi paistanut valo pyörii, kun öljy on liikkeessä. Väärennetty öljy sekoittaa valoa prisman ulkopuolelle, kun taas puhdas eteerinen öljy vetää valoa kohti keskustaa.

  • 11. UUTON ARVIOINTI

    Koulutettu eteeristen öljyjen asiantuntija ymmärtää minkä
    tahansa öljyn kaikki ainesosat ja tunnistaa sen silmämääräiset ominaisuudet. Öljyn viskositeetti, väri, kirkkaus ja muut näkyvät ominaisuudet osoittavat puhtauden. Sopimattoman sameuden, hiukkasten tai värjäytymien ilmaantuminen voi paljastaa, että öljy on uutettu väärin.

  • 12. TÄRKEÄ ILMASTO

    Alkuperämaan vaihtaminen eteerisiä öljyjä tuottavalle kasviainekselle voi tuottaa niin ainutlaatuisen tuotteen, että se voi käyttäytyä aivan eri lajin tavoin kuin vain muutaman sadan mailin päässä kasvavista kasveista uutettu öljy. Korkeus, vesi, hyönteiset ja maaperän laatu ovat vain muutamia parametreja, jotka vaikuttavat öljyn laatuun ja sen sisältämiin yhdisteprosentteihin.

    Eri ympäristötekijöille altistuessaan sama kasvilaji voi sisältää merkittävästi muuttuneita keskeisten yhdisteiden pitoisuuksia.

  • 13. JÄLJITETTÄVYYS

    EOBBD vaatii, että eteeristen öljyjen tuottaja jäljittää erän pellolta valmiiseen tuotteeseen ja dokumentoi jokaisen matkan pysähdyksen.
    Jos öljy jäljitetään selvityskeskukseen, sen alkuperä voi olla tuntematon,
    joten laatua ei voida dokumentoida. On tärkeää, että koko jäljitysrata
    dokumentoidaan, jotta voidaan varmistaa, ettei öljyä ole väärennetty missään vaiheessa.

  • 14. MAAPERÄN ANALYYSI

    Maaperän mikrobiologian merkitys on elintärkeä kasville ja lopulliselle sadonkorjuulle. EOBBD arvioi maaperää, jossa öljykasveja
    kasvatetaan varmistaakseen, että kasvuolosuhteet ovat todella luonnonmukaisia ​​tai
    luonnonvaraisia. Jos mikrobeja ei mitata tietyllä suhteella, tämä voi viitata siihen, että kasvatusprosessit eivät ole orgaanisia ja lopullisessa sadossa voi olla jälkiä ei-toivotuista kemikaaleista, torjunta-aineista ja rikkakasvien torjunta-aineista, jotka voivat tuhota eteeristen öljyjen tehokkuuden ja puhtauden.